dijous, 3 de novembre de 2016

JOC HEURÍSTIC o JOC DE LA DESCOBERTAEl joc heurístic és la continuïtat de la Panera dels Tresors que va crear la Dra. Elionor Goldschmied per els infants que encara no es desplaçaven. Quan ja es desplaçaven tenien accés al joc heurístic o de la descoberta, que consistia en materials de fusta, metall, goma,  cartró, suro, naturals com petxines, esponges, etc. Uns materials són contenidors de diferents mides i altres són diversos.


 


La finalitat d’aquest joc és que l’infant faci provatures amb els elements que té a l’abast i vagi descobrint diferents usos, relacions, combinacions mitjançant l’exploració, activitat espontània dels infants.
 


L’educadora no intervé, ja que la idea és que els infants vagin fent, amb poques indicacions, posant els materials dins de les bosses corresponents.

Crida l’atenció la concentració i interès que posen els infants en aquest joc, el silenci és absolut, tret del soroll que poden fer amb la manipulació dels materials. Cada sessió pot durar les primeres vegades uns 30 minuts i quan ja en porten algunes poden arribar fins els 45 minuts. Cada sessió s’acaba quan perdent  l’interès. El joc es manté mentre l’infant no entra en el joc simbòlic, aleshores ja no té sentit, perquè li dóna un ús que no és l’objectiu plantejat. 


L’observació de l’educadora permet veure l’evolució del joc en cada infant, així com les expressions d’alegria quan, per exemple,  descobreixen que una cosa que han posat dins d’un cilindre de cartró, que desapareix cada vegada, finalment la veuen sortir per l’altre punta, això que per a un adult és una cosa simplíssima, per l’infant és una descoberta molt gran. El mètode de l’assaig i  l’error, és el que 
utilitzen i la perseverança és mésgran que la que tindran més endavant. 
 
Un altre aspecte molt important en aquest joc és la recollida, quan s’ha finalitzat l’educadora posa les bosses on es guardaran els materials, cada bossa contindrà només un tipus de material i els infants aniran classificant-los al posar-los en les diferents bosses.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pàgines