dijous, 14 de maig del 2015

L'ESCOLA DELS MÉS PETITS. Un espai de socialització






L’infant, que ha d’aprendre-ho tot, des de què neix, també ha d’aprendre a tolerar les contrarietats quotidianes, tot allò que no li agrada però que li és necessari o convenient,  per poder créixer segur i tenir confiança en ell mateix.  Són situacions del dia a dia, que l’enfronten al seu desig immediat i que no sempre es poden satisfer. 

   Aprendre aplaçar el desig o directament acceptar que les coses no sempre són com un vol, és un procés que s’ha de fer poc a poc, que comença molt aviat i, es pot dir, que no s’acaba mai. Quan s’aprèn a tolerar el que no ens agrada, des de les petites frustracions de cada dia, no és converteix en alguna cosa greu, ans al contrari, ens ajuda a sentir-nos més confiats en nosaltres mateixos i poder entomar les contrarietats sense que ens semblin situacions impossibles.

  Aquest aprenentatge, fet en un àmbit acollidor i d’afecte, a casa o a l’escola, l’ajudarà a aconseguir-ho sense gaires dificultats. A casa dependrà de què els pares mantinguin amb fermesa i coherència el que creguin. Les normes són per complir-les i si no es canvien, el que no els ajuda és que avui les coses siguin d’una manera i demà d’un altre. Que el plor o la rabieta tingui beneficis, perquè aleshores no els cal modificar res, sempre voldran 
sortir-se amb la seva i, si finalment, no ho aconsegueixen sentiren que no se’ls estima o no
valen res per als altres.    




A l’escola  els companys seran una font de coneixement que anirà canviant amb el temps. Des d’un primer moment en què són font d’interès, però no de relació, aniran prenent més importància, fins que es converteixin en veritables companys de joc i relació. Aquest procés també estarà farcit de contrarietats que haurà d’anar superant. Aprendre que és més interessant i engrescador jugar amb el company que prendre-li la joguina o exigir-li que faci el que un vol, necessita el seu temps, però és un pas de creixement molt important que li donarà moltes satisfaccions, el farà ser un bon company per als altres i que el reconeguin com a bon company. 


 









Dolors Casalé
Psicòloga Col. n.1981

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pàgines